Zielony Służew nad Dolinką

Projekt zagospodarowania terenu został opracowany zgodnie z wytycznymi miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego oraz postulatami budżetu obywatelskiego pn. „Zielony Służew nad Dolinką”. Zaprojektowano wnętrze parkowe z placem wejściowym stanowiącym miejsce wypoczynku i spotkań.

Projektowanie zagospodarowanie terenu miało na celu wytworzenie wartościowego terenu zieleni o zasięgu lokalnym, przyjaznego dla użytkowników w różnej grupie wiekowej, umożliwiającego realizację zróżnicowanych aktywności.

Zgodnie z projektem wykonano indywidualne meble miejskie: taras drewniany z L-kształtnym siedziskiem i zintegrowanymi leżakami oraz multifunkcyjną ławę z oparciem umożliwającą wypoczynek w wygodnej pozycji siedzące i półleżącej.

Szatę roślinną stanowią głównie gatunki rodzime pochodzące z siedlisk o warunkach zbieżnych z panującymi na terenie Parku Dolina Służewiecka. Posadzono m. in.: lipę drobnolistną, wiąz szypułkowy, klon polny, głóg jednoszyjkowy, czeremchę pospolitą, trzmielinę europejską, leszczynę pospolitą, dereń świdwa, porzeczkę alpejską, kalinę koralowąróżę dziką, śliwę tarninę. Nasadzenia drzew i krzewów uzupełniono wielogatunkowymi naturalistycznymi rabatami bylinowymi o charakteche łąkowym.

Lokalizacja: Warszawa, Mokotów, Służew nad Dolinką

Zakres: projekt wykonawczy, realizacja projektu

Powierzchnia: ok. 0,25 ha

Realizacja: 2020 r.